< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Čušpajz mog života


četvrtak, 05.04.2012.

Mmm, ovo je NjamNjam!

Kad netko kaže kako je u Hrvatskoj sve napola trulo i nikome se ništa ne da, zapravo ne zna kuda da gleda. OK, priznajem, tu i tamo je teško od sivila vidjeti dugu, no ponekad se nađe koji vrijedan biser. Tko o čemu, ja o - hrani!

NjamNjam, NjamNjam


Priznajem, poprilično sam pristran kada je u pitanju NjamNjam.co jer ipak mi je došao u vrijeme kada mi je bio prijeko potreban. Naime, kako već znate, nisam u Ljepoj Našoj, već u Deželi. Po pitanju prehrane mi je naglo uletila ona ”Snađi se druže” pa iako nisam bio totalni početnik u kuhinji, trebalo mi je neko vrijeme da pohvatam konce. Ribac, ovo je Šporet; Šporet, ovo je Ribac, upoznajte se! Studenska prehrana je uvijek na malom budžetu pa je smisliti nešto raznovrsnije vrlo često pravo umijeće. Da ne pričam o tome kako nakon cijelog dana provedenog na fakultetu dođete doma i poželite nešto jesti, ali avaj, trebate spremiti, a ne da vam se. I onda završite na bureku u prvoj pekari.

Baš je s takvim razmišljanjima osnovan je NjamNjam, da se najedete uz malo love, malo vremena i pripremom svojih ruku. Stranicu je osnovala Filozofska Družina koja je krenula u Mordor-kuhinju... erm, pardon, 9 studenata FPZG-a i s obzirom da je studentska kuharica, recepti su jednostavni, razumljivi i može ih napraviti svaki početnik. Od sendviča s parizerom i jaja sa šunkom, preko zlevanke i čupavaca pa sve do fensi zvučnih calzonea i quichea sa špinatom i svježim sirom. Dolazim u napast da sad odmah nešto od toga sad i napravim. No, da ja ne duljim dalje sa svojim filozofijama, utiscima i polu-informacijama, nešto više o tome će vam u prvom (i ekskluzivnom!) intervjuu na ovom blogu reći Ivana Šaškor, koordinatorica (mama kvočka) i Franjo Zajec (funny guy na kraju posta).

Kako ste došli na ideju za Njam Njam?
Ivana: Zapravo, Franjo i ja upali smo slučajno u ovu ideju. Ivana (Honomihl) i Duška (Jurić) obje su razmišljale o projektu vezanom za kuhanje pa ih je profesor Bebić spojio, a nas je nekoliko došlo iz drugog projekta. U jednom trenutku nas je bilo devet, no ostali smo na originalnoj kulinarskoj ideji jer nam se svima to jako svidjelo.

Kako se organizirate za objavu recepata i postoji li napast da objavite više od jednog dnevno?
Franjo: Ima nas dovoljno, pa smo falabogu svi podjednako raspoređeni po danima u tjednu (osim onih koji kuhaču u životu nisu vidjeli). Kad smo dijelili zadatke, dečki su stereotipično prešutili dio u kojem se trebalo javiti za pisanje recepata pa su za kaznu dobili zadatak da snimaju skečeve upitnog sadržaja, što im i nije teško palo. Zanimljivo da nam je u prvih 5 dana objavljivanja recepata na stranici skoro ispalo 5 deserata, te smo se prepali da nas studenti optuže da ih želimo ugojiti. Uvijek se nađe netko sa receptom sa strane, ako već nešto pođe po zlu, a trenutno smatramo da nema potrebe da objavljujemo više od jednog recepta na dan.

Koje su vaši najveći kuharski uspjesi i katastrofe?
Ivana: Grupno, za sad još nismo ništa kuhali zajedno pa ne mogu puno reći! Evo, meni osobno je najveća katastrofa bio prvi pokušaj da napravim muffine. Našla sam neki recept na internetu koji je bio loš, što bi iskusna slastičarka vidjela odmah iz recepta, no ja nisam. Slijedila sam recept od riječi do riječi... i muffine bacila u smeće.

Hoćete li predstavljati cijelu NjamNjam ekipu kroz svoje video uratke i hoće li svi biti urenbesno komični kao prvi?
Franjo: U budućnosti, možda, za sad, ne. Djevojke su nam sramežljive, iako bi neki rado htjeli isfurati ideju golih kuharica sa naoštrenim hladnim oružjem! Sa time bi profitirali kod muške populacije, ali uvijek postoje gluposti poput cenzure, moralne odgovornosti i njihovih roditelja. Zapravo još čekamo reakcije okoline nakon prvog skeča i naše dojmove da se slegnu, pa nakon toga možemo smišljati što i kako za sljedeće egzibicije u kuhinji.

Koga bi ste najviše željeli za sponzora, ergo, čije bi ste proizvode najradije htjeli obraditi i konzumirati za svoju kuharicu?
Franjo: Navodno je Željko Kerum poprilično darežljiv sponzor. Ne bi imali ništa protiv da obradimo i konzumiramo njegove "proizvode". No, šalu na stranu, stvarno nam je svejedno, ako nađemo nekoga da nam financijski pomogne, to bi bilo super, ako pak ne, snaći ćemo se.

Hoćete li ako bude dovoljan interes izdati i kuharicu koja bi postojala i offline? Naravno, mislim na papirnatu knjigu da i mi sniferi imamo svoj fiks.
Ivana: Oh, oh, kamo sreće! Ali, odgovor je ne. Njam Njam je nastao kao projekt na kolegiju "Odnosi s javnošću i novi mediji" i iako je već postao nešto više, vjerujem da ćemo i u budućnosti ostati eksluzivno na "novim medijima". Recimo, mogli bismo jedan dan imati mobilnu aplikaciju...


Toliko od djela NjamNjam ekipe, ostao sam dalje bez pitanja i ideja. Za sada su na stranici recepti i video (koji će uskoro biti u množini!) a u planu su i recenzije restorana, menzi, pizzerija, ćevabdžinica i svih ostalih mjesta koje pohode gladni studenti. Osim na NjamNjam.co možete ih naći i na Facebooku i Twitteru (i mene također) i ostalim društvenim mrežama/stranicama. Od ovog tjedna su krenuli i sa video uratcima, a prvi na urnebesan način objašnjava prvi recept. Franjo će preuzeti riječ, a ja sada odoh napraviti sendvič!



Pozdravno, Ribac



- 09:00 - Drekni nježno (1) - Tiskaj za WC - Zapamti to


<< Arhiva >>